Friday, January 13, 2012

~Tak Pandai~Ke~Pandai~

Hai
Hari ini aku dah masuk tingkatan 5 dan paling tahun akhir aku ke sekolah lah kot...
aku tak tahu paling akhir sekolah ke atau aku dapat tingkatan 6 nanti ke...
tak tahu pun...

tetapi...aku nak cerita nak luahkan perasaan aku ni pasal...

IQ Rendah IQ Tinggi

masatu aku tengah buat kerja sekolah.adalah masatu time buat kerja sekolah ada kerja sekolah sains guna Buku Pratical science Form 5.sebelum tu,cikgu ada bagi aku Nota Ringkas tulis kat buku Nota sekolah sains.okay sambung pasal kerja sekolah.haa aku buat lah kerja sekolah Pratical science form 5 tu sambil tu aku tengok lah buku nota yg cikgu da bagi tu.bila aku dah tengok.tiba-tiba je aku teringat,cuba lah aku hafal nota cikgu bagi pastu baru lah aku cuba jawap soalan kat buku Pratical Science tu.pastu aku pon cuba dan try baca Fokus dan menghafal...bila aku baca da fokus da hafal dan rasa hati aku puas rasa2 boleh jawap tanpa tengok buku Nota.aku pon buat lah cuba jawap soalan kat buku pratical science tu...pastu aku dengan yakin boleh buat tapi aku dapat jawap 5 soalan je dlm tu.sebanyak2 soalan situ aq xjwp sbb tetiba terlupa walaupun dah hafal da study..

lepastu aku terfikir-fikir lah.Aik?aku ni IQ rendah ke?kenapa lah aku boleh terlupa walaupun aku dah cuba hafal isi2 penting semua tuh.ingatkan dan fokus n faham kan..lepastu barulah aku rasa rendah diri yang aku ni macam senang lupa.ingatan tak kuat.maybe aku kategori IQ rendah kot.pastu aku risau dengan masa depan aku.SPM macam mana lah aku nanti..hati aku risau je..aku dah cuba berubah diri aku belajar,buat kerja sekolah apa cikgu suruh.hafal tahun ni.hmm
kekadang aku sedih kenapa la aku dikurniakan otak IQ rendah dan lambat masuk otak bila belajar matapelajaran.bukan jenis cepat masuk dalam otak.sambil tu air mata aku meleleh menitis 2 kali je.

aku teringat kata cikgu sains masa tingkatan 3,aku penah tanya cikgu..masatu aku kelas corot sikit la ..aku ada 7 kelas aku nombor ke 6.aku tanya.Cikgu camna nak dapat IQ tinggi?
pastu dia kata oo itu dari lahir2 lagi dah dikurniakan.nasib dapat IQ rendah IQ tinggi..tetapi kalau mak tengah mengandungkan anak.dia menjaga pemakanan time mengandung.boleh dapat anak IQ tinggi..yg tak jaga maybe dapat IQ rendah..tetapi kalau nak pandai ..cuba makan Kismis Yang warna itam bukan yg Kuning..yang kismis itam tu bagus dia boleh kembangkan sel2 otak kita.leh kuatkan ingatan kita.itu je cikgu bagitau aku.

bila aku teringat kata-kata cikgu aku rasa marah dengan mak aku pon ada..kenapa la time dia mengandungkan aku tak jaga betul2 kalau tidak aku dapat Iq tinggi senang mengingat ..aku baca pon xyah susah2 byk kali.nak dekat ujian baru lah aku study baru dpt A macam kawan aku dak pandai setengah ke pandai sangat ke.then,tiba hari esok.aku baca surat khabar berita harian.aku tengok ada lah suami isteri ni bemesra2 pastu dia gtau ada bergaduh tapi pandai atasi masalah rumahtangga sekejab je selesai.aku tengok la laki ni n perempuan tu sape..suratkhabar tu tulis yg perempuan n lelaki tu berpelajaran tinggi.aku nampak lah budak pompuan ni berpelajaran tinggi gak.aku rasa jales.yela dala pandai.aku nampak dia tlg suami dia wat kerja.senang je diaorang nak wat kerja apa apa.

pastu aku rasa rendah diri..aku terfikir gak bab ni.kalau lah aku kawin nanti.aq x berpelajaran tinggi.camna lah aku nak tolong suami nanti mcm pompuan ni..kalo muka cantik tapi xberpelajaran tinggi cam xda guna gak rasanya..pompuan ni tak lah cantik pon.tapi berpelajaran tinggi ada gak guna kehidupan.hmmm pastu aku rasa rendah diri gi..cakap senang lah gi la blaja betul2.tapi cuba korunk jadi aku dapat Otak aku ..tahu lah rasanye..bak pepatah berat mata memandang, berat juga bahu memikul. maksudnya kalau contoh ujian allah bagi..orang suruh kita bersabar cakap senang je suruh orang bersabar ..tapi bila kita alami ujian allah rasa marah mcm eeee xtahan...tapi orang pandang cam xtao je xtao pe hati dia rasa pe sakitnye..

Well,terakhir aku jadi tingkatan 5 tahun 2012 ni...aku akan usaha sedaya upaya aku..aku cuba n cuba....Insyallah aku Lulus ada A! dapat universiti..Amin AMIn AMin!

1 comments:

agen judi online said...

pandai pandailah menjadi diri sendiri,,,,hehehehhee

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More